Lieldienas gaidot

Tuvojas Lieldienas un gatavošanās svētkiem man sagādā vislielāko prieku.

Lai gan ciemošanās nav atļauta, bet tas nenozīmē, ka nevaram noorganizēt sev pasakainas brīvdienas. Kāpēc gan nepievienot nedaudz pavasarīga košuma šajā laikā un ieplānotu kādu aktīvu Lieldienu prieku savai ģimenei mājās?

Mazākajiem Lieldienu zaķiem šis ir lielisks laiks, lai spēlētos kopā ar ģimenes locekļiem, krāsotu Lieldienu olas un, protams, iemesls atļauties panašķēties ar dažādiem gardumiem.

Ja paši būsiet priecīgā noskaņojumā, jūsu mazie arī sekos šim piemēram.

Piedāvāju 3 vienkāršus veidus, kā radīt mājās svētku sajūtu darbojoties kopā ar bērniem.

1.Mājas rotāšana svētkiem

Viens no vispopulārākajiem veidiem, kā ienest mājās pavasari ir zaru plaucēšana. Šī ir sena tradīcija – to dara gan pavasara sajūtas pietuvināšanai, gan Lieldienu gaidīšanai.

Ar izplaucētiem zariem var rotāt māju un izmantot tos arī olu krāsošanai.

Nepieciešams:
Dažādu koku un krūmu zari
Ūdens
Cukurs
Saulaina vieta.

Norise: zarus nogriež un liek karstā ūdenī, kur iemaisa nedaudz cukura, pēc pāris dienām ūdeni maina un nedaudz zaru kātus apgriež, lai ūdens labāk uzsūktos.  

Bērzi, lazdas, gobas, forsītijas un upeņu zari ir laba izvēle.

Paldies mūsu Dabas skolas “Skudriņas” skudrulēniem par šo ideju. (Ja arī Tu vēlies, lai Tavs bērns apgūst dzīvei noderīgas lietas, piesaki pulciņam: https://albalira.lv/dabas-skola-skudrinas/)

2.Svētku galda dekorēšana

Svētku galda dekorēšana ir tikpat svarīga nodarbe, kā pašas mājas rotāšana svētkiem. Dekorējot galdu svētku maltītei, jūs  jau iejūtaties Lieldienu noskaņās. Šādā veidā arī atgādināt savai ģimenei un bērniem, ka jūs svētkus uztverat nopietni, un atspoguļo zināmu pārdomu un rūpību.

Lieldienu zāles izstāde

Lieldienu svētku galda rotāšanai zaļumi ir īpaši nozīmīgi, var speciāli diedzēt graudus vai īpašo ātri dīgstošo zāli, lai zaļais kalpotu par svētku galda rotu.

Šo vienkāršo dekoriņu var izgatavot mazāk nekā 5 minūšu laikā! Bet jāsāk ir laicīgi, lai zāle paspēj izdīgt. 

Izgatavošana: iestādiet Kviešu zāli (nopērkama dārza veikalos vai ziedu veikalos), piemēram, stikla burciņās, cukura traukā, kausā, vāzē vai jebkurā citā traukā, kas jums ir pieejams.  

Glabājiet zāli daļējā saules gaismā. Tieša saule sabojās zāli, tāpēc pārliecinieties, ka tā vienmēr atrodas ēnainā vietā jūsu mājās.

Vēl der atcerēties, ka Kviešu zāle būs ne tikai skaists galda dekors, bet arī veselīgs papildinājums Tavai ēdienkartei. Kviešu zāle ir pildīta ar būtiskiem vitamīniem un uzturvielām. Rīta brokastu ikdienas uzņemšana ar sulu izsitušo kviešu zāli tiek uzskatīta par veselīgu dienas sākumu.

Kā jau biju rakstījusi savā iepriekšējā rakstiņā: https://albalira.lv/ka-3-veidos-vecakiem-motivet-savu-bernu-velmei-darboties/ šāda darbošanās ļaus bērnam atraisīt zinātkāri, un kad tas būs izdarīts, tad bērns pats sāks gribēt redzēt, dzirdēt, pieredzēt un iesaistīties. 

Kāpēc gan uz Lieldienām nepagatavot skaistu centrālo galda elementu- dabas terāriju?

Noteikti katram mājās ir pa tukšai burciņai vai kādam stikla trauciņam, kas varbūt krāj jau putekļus, tāpēc atliek tikai sagādāt dabas materiālus pastaigas laikā. Izmantojiet jau dabā atrodamās lietas, piemēram, sūnas, jau izplaucētos zarus, čiekurus, pūpoliņus utt.

Šī aktivitāte ļaus vairāk laika pavadīt svaigā gaisā un bērniem būs liels prieks pēc tam veidot kompozīciju un liekot burciņās vai stikla trauciņos šos dabas materiālus.

Lieldienas ir prieka vēstnesis, jo saule uzvarējusi tumsu, tāpēc arī rotājumiem jābūt priecīgās krāsās.

3.Lieldienu maltīte, ko pagatavot kopā ar bērniem

Olu krāsošana, olu kaujas un dažādu olu ēdienu baudīšana ir neatņemama Lieldienu sastāvdaļa. Bet vai zināji, ka  Lieldienu maltīte senāk bija trūcīga, jo daļa ziemas krājumu jau beigušies, vairs nebija tās gaļas bagātības, kas rudenī un ziemā. Ēdieni – pārsvarā no labības produktiem un piena. Lieldienu galvenie ēdieni bija vārītas, krāsotas olas un plāceņi vai rauši.

Lieldienu galdā noteikti jābūt apaļas formas ēdieniem. Ēdienu liek apaļas formas traukos, dekorē pēc iespējas krāsaināk. Tradicionāli ir dažādi ēdieni ar olām — tās noteikti ēd ar sāli, izmanto salātos, pilda utt.

Arī pankūciņas ir apaļas! Tāpēc piedāvāju vienu lielisku Lieldienu recepti, ko ir iecienījusi mana ģimene brokastīs jau gadiem. Mani puikas jau ir tik lieli, ka dēvēju viņus par galvenajiem mīklas gatavošanas meistariem:

KEFĪRA PANKŪCIŅAS, JEB KEFĪRA PUFIŅI

Sastāvdaļas

  • Milti – 3.glāzes
  • Kefīrs – 1.glāze
  • Ola – 1.gab
  • Cukurs – 3.ēd.k.
  • Eļļa – 2.ēd.k.
  • Sāls – 1/2.tējk.
  • Soda – 1/2.tējk.
  • Vaniļas cukurs pēc vēlēšanās

Kefīram pievienojam olu, sāli, cukuru, sodu, eļļu un izsijātus miltus. Visu sajaucam un atstājam siltā vietā uz 30 minūtēm. Tad izrullējam aptuveni 0,5 cm biezumā, sagriežam ar nazi vai izspiežam ar glāzi. Cepam uz pannas eļļā no abām pusēm. Beigās apberam ar pūdercukuru.

Lai labi garšo!

Galvenais ir iesaistīt savus bērnus katrā svētku gatavošanas procesā, vai tā ir mājas dekorēšana, vai maltītes pagatavošana. Bērniem tik tiešām ļoti patīk darboties, to es saprotu pēc savem bērniem, kuri man ir palīgi ik uz soļa.

Baudiet pavasari, dodieties garākās pastaigās un esiet kopā ar sev mīļajiem!

Skaistām, košām un mīlestības pilnām sajūtām,

Līga Jenča-Salcēviča